Biografie

JEUGD

Richard Groenendijk is geboren op 24 september 1972 in het dorp Dirksland op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee. Tot zijn 18e groeide hij hier op. Hij verhuisde  naar Rotterdam, waar hij in 1998 afstudeerde als communicatiedeskundige.

CABARET

Naast zijn studie was Groenendijk al geruime tijd bezig met  cabaret. In 1995 was hij finalist van Cameretten in Rotterdam en in het  voorjaar van 1998 stond hij samen met o.a. Claudia de Breij en Rooyakkers,  Kamps & Kamps in de finale van het concours om de Wim Sonneveldprijs. Op 29 november 1998 ging in theater PePijn in Den-Haag zijn  eerste soloprogramma ‘Mind the Gap’ in première. Na ‘Mind the Gap’ volgden ‘Gluur’, ‘Nep’, ‘Ego’, De Adem van  de Nachtchinees’, ‘Na de Wedstrijd’, en de jubileumvoorstelling ‘Terug bij Af’.  Deze laatste show was een compilatie van de beste scènes vanaf Cameretten 1995. Op 28 november 2011 ging in het oude  Luxor Theater in Rotterdam zijn voorstelling ‘Alle Dagen’ in première waarvoor hij de Poelifinario Cabaretprijs 2012 won voor het meest  indrukwekkende cabaret programma van dat seizoen. De  Poelifinario werd uitgereikt tijdens een bijeenkomst in de Kleine Komedie in  Amsterdam. De andere genomineerden waren Theo Maassen, Kasper van Kooten, Jan  Jaap van der Wal en Maarten van Roozendaal. Richard speelde ‘Alle Dagen’ drie seizoenen lang. ‘Met de Mantel der Liefde’ kreeg wederom lovende reacties van pers en publiek. Twee seizoenen lang speelde Richard de voorstelling door het hele land. ‘Midden in de Winternacht’ is de meest recente voorstelling van Richard. Met een zevenmans band, waaronder de fenomenale Zusjes van Wanrooy op hun accordeons, bracht Richard een ode aan alle namen, die hem door de jaren heen geïnspireerd hebben; van Aznavour tot Kaandorp, van Hermans tot Minnelli en alles wat daartussen zit.

MUSICAL

In 2008-2009 was Richard de alternate van Carlo Boszhard in  de musical ‘Les Misérables’ waarin hij de rol van Thénardier speelde. In  2009-2010 was hij de alternate van Arjan Ederveen in de musical ‘Hairspray’.  Hij speelde hierin de rol van de zwaarlijvige moeder Edna Turnblad. In het voorjaar van 2011 speelde hij in de Musical  ‘Herinnert u zich deze nog?!’ de rol van vader. Deze musical was een geheel  nieuwe productie en ging over de opkomst en ondergang van het Veronica schip. In 2012 was Richard te zien als barman John in de musical Yab Yum over het gelijknamige bordeel.

SHOW

Naast zijn eigen voorstellingen en musicalrollen deed  Richard Groenendijk mee in de kersttheatershow van Karin Bloemen, speelde met  o.a. Lone van Roosendaal in de voorstelling ‘Liedjes van Toon’ en zong in ‘A la  Longue’, een ode aan Robert Long.

Daarnaast trad hij op bij het eerbetoon aan Liesbeth List  en samen met Rients Gratema presenteerde hij in het DeLaMar Theater een ode avond aan Rotterdammer Gerard Cox. In 2007 gaf hij, samen met vijf andere bekende mannen, een  spetterend gastoptreden in AHOY tijdens het  reünieconcert van de Dolly Dots. In 2016 was Richard een aantal keren te gast in de succesvolle voorstelling van Joke Bruijs en Gerard Cox: De Oasebar.

TELEVISIE

Groenendijk werkte ook mee aan verschillende  televisieproducties. Zo was hij te zien in ‘Baantjer’, ‘Toen was geluk heel  gewoon’, was panellid in ‘Ook dat nog!’, presenteerde samen met Mylene d’ Anjou  het magazineprogramma ‘Terazzo’ en maakte met Carlo Boszhard, voor diens  toenmalige tv-show, een aantal persiflages op RTL-Boulevard. Ook dook hij  regelmatig op in Jack Spijkermans ‘Koppensnellers’ en was hij te zien in ‘Laat  de Leeuw’ en de ‘Madiwodoshow’.

Richard was ook één van de tien  BN-ers die kandidaat waren in ‘Wie is de Mol?’ toen dit programma in Argentinië  werd opgenomen. In de zomer van 2011 vervangt Richard bij Q-Music Albert  Verlinde als entertainmentdeskundige in de ‘Goeiemorgenshow’ van Jeroen Kijk in  de Vegte. Sinds 2013 maakt Richard deel uit van het vaste team van BNN’s ‘Ranking the Stars’, speelde hij met Paul de Leeuw, Jandino Asporaat en Gordon prime time op RTL4 het spel ‘Wie ben Ik’. Hij was in 2014 te zien in Het Zijn Net Mensen, primetime op RTL 4 op de vrijdagavond. Met Carolien Borgers, Viggo Waas en Peter Heerschop was hij te zien in het nieuwe RTL 4-programma ‘Volgende Week’ over het nieuws dat komen ging. Als kers op de taart kreeg Richard zijn eigen zaterdagavondprogramma met zijn Rotterdamse typetje Jopie Parlevliet. ‘De Jopie Parlevliet Show’ bracht 2 seizoen het ultieme zaterdagavond-gevoel terug op tv.

TEKENFILMS

Richard sprak in 2015 de Nederlandse stem in van Fear (Angst) in Disney’s Inside Out (Binnenstebuiten). Een jaar later was hij een van de twee zeeleeuwen in Finding Dory.

RADIO

Van 2000 tot en met 2008 werkte Groenendijk als presentator  bij Radio Rijnmond. Met columniste Carrie presenteerde hij daar ‘De bakkie  troost show’. Ook was hij wekelijks presentator van ‘Met Wie?’ en was de  vervanger van presentator Hans van Vliet. In 2002/2003 presenteerde hij samen met Felix Meurders het  VARA-radioprogramma ‘Spijkers met koppen’.

TEKST

Naast dit alles is Richard ook actief als tekstschrijver. Zo  was hij vaste columnist van het R-uit magazine, schreef teksten voor de  AHOY-concerten van Gerard Joling en conferences voor o.a. Karin Bloemen.